Duurzaam shoppen in Europa!

Een trip naar een modestad in Europa is leuk, het geeft nog meer voldoening als je je duurzame zelf blijft en dus niet alleen mode- maar ook milieubewust op stap gaat. Zo’n beetje alles wat we doen kan duurzamer, zoiets als een autoverzekering afsluiten bijvoorbeeld: er valt prima te meten hoe duurzaam het investeringsbeleid van een verzekeraar is. Dat is wel handig als je je heilige koe als vervoermiddel kiest.

Antwerpen

Duurzamer is de trein. Deze brengt je in no time naar Antwerpen, nummer twee op de lijst van meest duurzame fashion-walhalla’s bij onze Zuiderburen. Alleen al het centraal station is een bezienswaardigheid op zich. Eenmaal buiten wandel je met je rolkoffertje zo de Meir op, de beroemde brede winkelstraat waar de grote merken de toon zetten. Natuurlijk stal je eerst je koffers en fris je je op in je hotel of B&B, maar daarna gaat het al snel richting de straatjes rondom Grote Markt en Groenplaats. Hier zijn vintage, tweedehands en retro de keywords. Het ene hippe boetiekje na het andere nodigt je uit tot uren- en urenlang shoppen.

Kopenhagen

De normen die bij het onderzoek gehanteerd werden, zijn de hoeveelheden textielafval per jaar, wat daarvan gerecycled werd, het totale uitgavebedrag voor nieuwe kleding en de score op internet qua zoektermen zoals ‘duurzame mode’. Kopenhagen mocht zichzelf tot kampioen kronen. Komt dat even mooi uit, want als het ergens fijn shoppen is, is dat de schitterende Deense hoofdstad! Beroemd qua smaakvol design, hetgeen doorgetrokken wordt in de modezaken. En nog op een veelal duurzame manier ook. In het centrum, maar ook in de wijken Nørrebro en Vesterbro is het net als in Antwerpen goed toeven voor de 21e-eeuwse fashionista.

Dublin

Minder voor de hand ligt de Ierse hoofdstad Dublin, die de top 3 volgens Reebok completeert. Natuurlijk heb je hier de bekende winkelstraten zoals Grafton Street, Henry Street en Powerscourt Centre, met 43 boetiekjes en horeca in een gerenoveerd 18e-eeuwse huis een waar paradijsje. O’Connell en Dury Street zijn eveneens populaire plekken, maar duik vooral de vele kleinere straatjes en steegjes in. Er is in Dury Street ook een overdekte markt, geen overbodige luxe in dit deel van Europa.

Geef een antwoord